Dieta kobiety karmiącej piersią
- By : GaleriaDziecieca.com.pl
- Category : Dzieci
- Tags: zdrowie
Kobiety karmiące piersią muszą bardzo uważać na swoją dietę. To co jedzą ma bowiem wpływ nie tylko na nie, ale również na dziecko, jedzące mleko matki. Odpowiednia dieta przesądza więc o rozwoju naszego malca w pierwszych miesiącach życia.
Głównie z tego powodu narosło wiele mitów o tym, co powinno a czego nie powinno się jeść w tym okresie. Wiele z nich jest obecnie poddawanych badaniom, gdyż dzięki nauce więcej wiemy na temat odpowiedniego żywienia.
W związku z tym wyjaśnimy kilka legend narosłych wokół diety kobiet karmiących piersią, a także zaproponujemy kilka dań dla nich.
Co jest najważniejsze w diecie kobiet karmiących piersią?
Najważniejsze w diecie kobiety karmiącej piersią są odpowiednie ilości składników odżywczych, to jest białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów.
Przy czym jeśli chodzi o węglowodany, czyli cukry zaleca się, aby były one złożone. Mają one bowiem tą właściwość, że stopniowo uwalniają energię, dłużej zapewniając nam uczucie sytości i lepiej rozłożenie energii w ciągu dnia. W cukry złożone bogate są takie produkty jak pełnoziarniste pieczywo, kasze, ryż, makaron, płatki zbożowe i warzywa.
Jeśli zaś chodzi o tłuszcze, kobieta karmiąca powinna wybierać produkty zawierające tłuszcze nienasycone, dobrze wpływające na cholesterol we krwi. Znajduje się on w takich produktach jak olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, orzechy i nasiona niesolone, awokado, ryby morskie, głównie łosoś, makrela, śledź i dorsz. Jednocześnie pamiętajmy jako kobiety karmiące unikać masła, smalcu, tłustych mięs, śmietany, oleju kokosowego, twardych margaryn, tłustego nabiału i oczywiście fast foodów i słodyczy, gdyż one zawierają tłuszcze nasycone, niekorzystnie wpływające na poziom cholesterolu.
Jednak najważniejszym elementem diety kobiety karmiącej jest białko. Powinniśmy dostarczać je poprzez chude mięsa, jak indyk, kurczak, cielęcina, chudą wołowinę, a nawet mięso z królika, ryby, jajka, nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu – ale nie zerowej, gdyż wtedy witaminy nie wchłoną się poprawnie, a także rośliny strączkowe jak fasola, soczewica, bób czy ciecierzyca.
Ważnym punktem diety kobiety karmiącej jest odpowiednia ilość płynów. Wytwarzanie mleka pochłania bowiem płyny z organizmu, przez co minimum powinno się pić 3 litry, każdego dnia. Przy czym najlepiej aby większość stanowiła woda mineralna, źródlana lub woda przefiltrowana z kranu. Wody smakowe odpadają, gdyż zawierają dużą ilość cukrów.
Czego unikać karmiąc piersią?
Wspomnieliśmy o już o kilku rzeczach, jakich kobiety karmiące powinny unikać. Nie jest to jednak wszystko. Ogólnie rzecz ujmując kobiety w tym okresie powinny unikać dużych ilości cukrów, zwłaszcza prostych, niezdrowych tłuszczów trans i nasyconych, konserwantów, wzmacniaczy smaku, barwników oraz soli. Wszystkie te składniki znajdują się w słodyczach, fast foodach, słonych przekąskach, potrawach typu instant lub szybkich do rozrobienia z wodą, kostkach rosołowych, kolorowych napojach gazowanych, wodach smakowych, słodkich serkach i nabiale słodzonym i smakowym – jak jogurty smakowe.
Oczywistością wydaje się również omijanie kawy, jednak nie jest to tak proste. Jak się bowiem okazuje nie trzeba kompletnie zrezygnować z kawy, podczas karmienia piersią. Spokojnie można napić się jednej lub dwóch filiżanek słabej kawy dziennie. Przy czym pamiętajmy, że kawa nie jest właściwa podczas karmienia piersią przez znajdującą się w niej kofeinę. Kofeina zaś znajduje się również w herbacie. Dlatego maksymalnie możemy wypić dwie filiżanki słabszej kawy i sześć filiżanek zwykłej herbaty.
Zdrowie. Dania dla kobiet karmiących
Co może więc zjeść kobieta karmiąca na taki obiad? Klasyczny dwudaniowy obiad, zaczyna się od zupy. Dla kobiet w okresie karmienia piersią dziecka, najlepszymi zupami będzie na przykład kapuśniak, jarzynowa, pomidorowa z ryżem z łyżką śmietany, zupa z czerwonej soczewicy na rosole lub bulionie lub barszcz czerwony bez dodatków.
Na drugie danie zaś możemy pokombinować z różnymi mięsami i warzywami. Przykładowo chude mięso upieczone z surówką z marchwi i jabłka z kaszą gryczaną, ryba na parze z fasolką szparagową polaną łyżką roztopionego masła, gulasz z cukinii uduszony w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną, albo pulpety gotowane w sosie pomidorowym z natką pietruszki i kaszą pęczak.